На Универзитетот во Тетово денес беше одржано примопредавањето на опремата за лабораториска анализа на квалитетот и безбедноста на храната, која на Факултетот за прехранбена индустрија и исхрана им беше доставена од страна на Министерството за земјоделство, шумарство и водосопанство. Опремата е обезбедена со од Програма за рурален развој за 2021 година.
-Тетовските земјоделци повеќе нема да ги праќаат мострите за испитување на квалитетот на храна во Скопје. Наскоро тие ќе вршат во лабараторијата за безбедост на храна на Универзитетот во Тетово. Со средства обезбедени од Програма за рурален развој за 2021 година, факултетот за прехрамбена технологија и исхрана од Универзитетот во Тетово, доби финансиска поддршка, во вредност од 200.000 евра, со што се доопреми постоечката лабараторија, зголемување на лабараториските капацитети за контрола на прехрамбени производи. Со оваа инвестиција се исполнуваат европските стандардите во сиситемите за контрола на квалитетот, здравјето и безбедноста на храната, изјави министерот Аријанит Хоџа.
Набавени се нови инструменти за автоматска детекција на патогени бактерии во примероци од храна и површина, бројач на соматски клетки во примероци од сирово млеко, апарат за квалитативно и квантитативно одредување на микотоксини, како и демонстративна опрема за студентите на земјоделските науки.
За Универзитетот оваа опрема значи многу за зголемување на нивните истражувачки капацитети.
-Ова е постоечка лабораторија која дополнително се опремува со помош на Министертвото. Благодарни сме за Министерството и министерот Хоџа, нивниот придонес е многу важен . Сега ние со истражувачките капацитети ќе бидеме многу поконкуретни на пазарот. Наставниот кадар и студентите ќе бидат во чекор со најновите истражувачки методи во технологијата за храна. УТ скоро секој ден се обидува да се ситуира како и да придонесе кон повисоки вредности што ја дава на заедницата, изјави Шефик Шеху, проректор.
Во проектот се вклучени четири универзитети, а вупната вредност е 600 илјади евра.