Факултетот за прехранбена технологија и исхрана при Универзитетот во Тетово по повод Светскиот ден на храната организираше пригодна активност и хуманитарна акција. За значењето на денот и за храната пред студентите предавање одржаа деканот Џезаир Идризи и државниот секретар во министерството за земјоделство Нефрус Челику.
-Ние како факултет се обидуваме да востановиме традиција во одбележување на 16 Октомври Светскиот ден на храната со оглед дека лани почнваме, а сега по втор пат го правиме тоа. Сметаме дека е важно да се одбележи датумот со цел да се подигне внимание на луѓето дека во светот има и луѓе кои имаат потреба да се прехрани но и за квалитетна и безбедна храна, изјави Ерхан Сулејмани, доцент на Факултет за прехранбена технологија на исхрана при УТ.
Дел од студентите и академскиот кадар на Факултет за прехранбена технологија и исхрана во текот на денот доделија 50 пакети со храна за сиромашни семејства. Храната беше обезбедена од фондацијата Албис.