Теми и интервјуа

Во Непроштено бараат решение – 22 години основците на македонски јазик учат во објект направен од лимени контејнери

Лимени бродски контејнери адаптирани во привремен објект 22 години претставува место каде се одвива настава за учениците од тетовското село...

Прочитај повеќе

Пожарникарот Сашо Мишевски во пензија откако цел работен стаж од 35 години ги поминал во тетовската пожарна

Пожарникарот Сашо Мишевски цел работен век го поминал во Територијалната противпожарна единица - Тетово и во пензија заминува со 35...

Прочитај повеќе

За најдобар мед од костен два шампионски пехари во Србија освои тетовчанецот Владимир Петровски

Квалитетниот тетовски костенов мед носи шампионски награди од целиот Балкан. Вака го почнува разговорот тетовчанецот Владимир Петровски, кој со неговиот...

Прочитај повеќе

Со години нема решение за депониите пред тетовските градинки-во градинката Поток купишта смет и во дворот

Сите тетовски градинки без исклучок се места каде има огромни купишта смет оставени покрај преполните контејнери, па наликуваат на депонии...

Прочитај повеќе

Министерството за култура со иницијатива за преместување на библиотека, вработените алармираат дека тоа не е соодветно решение

Вработените во тетовската библиотека „Кочо Рацин“ алармираат дека иницијативата од страна на Министерството за култура за нивно преместување во друг...

Прочитај повеќе

Повеќе од половина рурални тетовски води се небезбедни за пиење, населението се навикнало на таквата состојба

Полугодишниот извештај за квалитет и безбедност на водите за пиење во руралните подрачја во тетовскиот регион покажуваат дека 67 проценти...

Прочитај повеќе

И млади и возрасни луѓе треба да учат како да се однесуваат во природа па Шар Планина да биде навистина чист и уреден национален парк

Две години по прогласување со закон на Шар Планина за национален парк, вработените во оваа установа се соочуваат со низа предизвици,...

Прочитај повеќе

Во Тетово полни контејнери, купишта смет околу нив и смрдеа – градоначалникот се жали дека нема пари за комунални работници

Полни контејнери и уште толкава количина на смет оставен покрај нив периодов е честа слика по тетовските улици, па жителите...

Прочитај повеќе

Државата праќа деца на воспитно-поправен процес, но не им го овозможува задолжителното образование

Осумнаесетгодишниот Мустафа е измисленото име на момче, едно од оние на кои им била одредена мерка „упатување во Воспитно-поправен дом“,...

Прочитај повеќе

Интервју со маестро Ивица Зориќ :  Хорскиот фестивал ТЕХО стана најголем културен белег на Тетово

Со половина век постоење хорскиот фестивал ТЕХО годинава освен јубилеј сосема нескромно може да се нарече ја добива и титулата најголемиот културен белег...

Прочитај повеќе

Се прават згради на место од куќи, па нема доволно паркиралишта-кој купува стан треба да купи и паркинг

Несоодветното урбанистичко планирање, изведбата на проектите за градба која не секогаш соодвествува со она што е ставено на хартија и...

Прочитај повеќе

Единствено во Волковија во тетовскиот регион можност за алтернативниот медицински третман апи-терапија

Пчеларството и произведувањето мед е хоби веќе десетина години на 32 годишниот Сашо Илијевски од тетовска Волковија, кој следејќи ги...

Прочитај повеќе

Шокантно сведоштво на тетовчанката Елизабета: На плоштад трчав и викав за да се спасам од напад на бездомни кучиња

Тетовчанката Елизабета Анастасова минатата недела со своето куче-милениче спасувала „жива“ глава со трчање бегајќи од глутница бездомни кучиња кај плоштадот....

Прочитај повеќе

Сé повеќе деца стануваат насилници-промената може да се направи само дома, препорачуваат психолозите

Многу примери во Тетово укажуваат на состојбата дека сè помали деца стануваат насилници па имаат проблeми со законот, а институциите...

Прочитај повеќе
Tetovo, MK
сабота, февруари 24, 2024
broken clouds
10 ° c
78%
7.43mh
83%
14 c 9 c
саб
10 c 8 c
нед
12 c 7 c
пон
15 c 8 c
вто
Don`t copy text!